NOVO Gradbeni zakon (GZ-1)

z uvodnimi pojasnili in stvarnim kazalom

Avtor: Aleksandra Velkovrh, mag. Maja Koršič Potočnik, Maja Prebil ISBN številka: Cena: 49,00 €
Gradbeni zakon (GZ-1)

 

 

 

Državni zbor je 10. 12. 2021 sprejel novi Gradbeni zakon (GZ-1), katerega glavni cilj je po besedah zakonodajalca odpraviti neustavnost določb trenutno veljavnega Gradbenega zakona (GZ), ki se nanašajo na ukrepanje inšpektorjev v primeru nelegalne gradnje in neskladne uporaba objekta, in zagotoviti, da bi poseg v pravico do spoštovanja doma zaradi odstranitve objekta temeljil na sodni odločbi, s katero bi sodišče v skladu z odločbo ustavnega sodišča presojalo sorazmernost posega.

 

Novela prinaša ureditev, ki bo omogočala hitrejši začetek gradnje in izvedbe vzdrževalnih del; za širši nabor del tudi ne bo več potrebno gradbeno dovoljenje. Uvaja novosti v zvezi z ugotavljanjem skladnosti gradnje s prostorskimi akti in uveljavljanjem drugih sprememb, s čimer pospešuje in poenostavlja postopek izdaje gradbenega dovoljenja. Predlog vsebuje še težko pričakovane rešitve glede omogočenih legalizacij, tudi v povezavi z rešitvijo lokacijske preveritve v ZUreP-3. Spreminjajo se tudi posamezne določbe v zvezi z izvršbo, jasneje so definirane norme, pri katerih je do zdaj v praksi prihajalo do zadreg in različnih tolmačenj pri njihovem izvajanju.

 

Avtorice uvodnih pojasnil k novemu Gradbenemu zakonu so izkušene strokovnjakinje, specialistke za gradbeno zakonodajo; novelo obravnavajo celostno in odgovarjajo na ključna vprašanja, ki se porajajo v praksi.

Opombe

Poštnina ni vračunana v ceno.

Ob nakupu knjige boste prejeli tudi darilo!

Povejte naprej: