Hranilniki energije – energija vedno in povsod

Vmesno shranjevanje energije pridobljene iz sonca ali vetra, bo vedno bolj aktualno. Hranilnik energije v mobilni, domači ali poslovni izvedbi vam nudi neodvisno oskrbo z električno energijo.

S takšnim shranjevanjem se lahko poveča proizvodnja sončne in vetrne energije brez škodljivih vplivov na omrežje. Na tak način se bo lahko vzdrževal nadzor stabilnosti omrežja in zmanjšala se bodo nihanja v napetosti in oskrbi. Naslednji korak je 100 % lastna poraba in neodvisnost od javnega omrežja.

Če imate doma sončno ali vetrno elektrarno, potem lahko proizvedeno energijo shranite vanj in jo porabite, kadar jo potrebujete. Brez hranilnikov izkoristimo če samo 30 % lastne proizvedene energije, s sistemom hranilnikov povečamo izkoristek na 70 %, glede na izvedbo hranilnika  pa je možno izkoristek povečati na več kot 70 %.

Manjši sistemi za nadzor in shranjevanje energije pomagajo povečati stopnjo samooskrbe, povečajo samozadostnost, zmanjšajo obremenitev distribucijskega sistema in seveda kar je najbolj pomembno vsakemu posamezniku zmanjšajo stroške za energijo. 

MOBILNA IZVEDBA

Je sistem plug & play, ki zagotavlja energijo brez montaže v vsakem trenutku in na vsakem koraku. Njeno jedro je inteligentna spominska kombinacija, ki zagotavlja čisto energijo v obliki 230 V izmenične napetosti ali 12 V enosmerne napetosti. Nadzor baterije nenehno omogoča pregled stanja napolnjenosti hranilnika energije. Mobilna izvedba je idealna rešitev za ladje, kampiranje, zunanjo uporabo in prav tako tudi za gasilske intervencije.   

 

Slika 1: Mobilna izvedba hranilnika energije

DOMAČA IZVEDBA

Predstavlja moderen, večfunkcionalen energijski sistem, ki je kompakten in preprost za upravljanje. Obstaja več tehničnih rešitev, npr: energija iz sončne elektrarne gre direktno do porabnika. V primeru viška sončne energije se ta uporabi za polnjenje baterije ali za pošiljanje v mrežo. Ko je baterija polna, gre višek energije v omrežje. 

 

Slika 2: Domača izvedba hranilnika energije

POSLOVNA IZVEDBA

Z modularno gradnjo hranilnika energije se lahko uporabi trifazni način v različnih izvedbah vse do moči 90 kW: kot samostojni, shranjevalni ali zasilni sistem. S povezavo na sončno elektrarno lahko čez dan shranite energijo, ki je ne potrebujete, in jo porabite pozneje (slika 1). Na tak način lahko povečate izkoristek lastne sončne energije in ste neodvisni od javnega energetskega omrežja, pa naj bo to industrijski ali domači odjem.

Zaradi žleda je v letošnji zimi veliko stanovanjskih in poslovnih objektov ostalo brez električne energije. Opisana rešitev je še posebej primerna ob dolgotrajnem izpadu električne energije. Vendar pa je treba pri dimenzioniranju modularnega hranilka energije za vsak objekt pripraviti individualno rešitev in v njej upoštevati specifike lokacije, omrežja, objekta in konkretne zahteve naročnika.

 

Slika 3: Upravljanje z e

Literatura:

  • E-BOX, avgust 2014.
  • Energetsko samooskrbni objekti, mag. Andrej Kosmačin, seminarsko gradivo, Agencija Poti, 18. 11. 2013.

Avtorja:

mag. Andrej Kosmačin, univ. dipl.inž. el. 
Manfred Hartner
Povejte naprej: