Poslovni modeli polnjenja električnih vozil

Priporočila upravljavcem, občinam, hotelom, upravljalcem parkirišč, javnim službam, ...

Polnilne postaje so bile v prvi fazi le klasične polnilne točke vendar se v zadnjem času tudi to spreminja, saj se poleg zahtev po daljinskem upravljanju (status polnjenja, reset funkciji, ...) pojavljajo tudi zahteve po uvajanju plačila storitev polnjenja na polnilnih postajah za električna vozila.

 

Poslovni modeli polnjenja

Glede plačila storitve polnjenja je v Evropi in Sloveniji trenutno uveljavljenih več načinov obračunavanja storitev javnega polnjenja. Sistemi podpirajo obračunavanje po času in/ali porabljeni električni energiji, predplačniške kartice, različne cene za napajanje z izmeničnim in enosmernim tokom, lokacijo in čas polnjenja ter rešitve, prilagojene vsem udeležencem električne mobilnosti tako fizičnim osebam kot podjetjem in javnim ustanovam kot so občine, parkirišča, avtobusne postaje, trgovski centri, bolnišnice, športne dvorane, ... pri katerih se je vprašanje možnih načinov obračunavanja storitev polnjenja že pojavilo ali pa se bo v kratkem.

 

Kako napolniti svoje električno vozilo, če stanujemo v večstanovanjskem objektu?

Rešitev je enostavna, povežite se s svojim upravnikom objekta, s katerim boste poiskali ustrezno tehnično in ekonomsko rešitev. Polnilne postaje so lahko na zunanjih parkiriščih ali v privatni ali skupni garaži. Seveda je pri iskanju rešitve potrebno upoštevati omejitve priključne moči (KW) objekta, kar enostavno rešimo z dinamičnim upravljanjem obremenitve (DLM), ki omogoča hkratno polnjenje več električnih vozil ter učinkovitejšo uporabo razpoložljive energije v krajšem času in uravnoteženjem energije med polnilnimi postajami. DLM se lahko poveže tudi z upravljanjem energije v objektu in meri energijo, ki jo porabi objekt in prilagaja – reducira moč, ki je na razpolago za elektro polnilne postaje. Takšna rešitev omogoča tudi povečanje števila polnilnih postaj, ki so na voljo na posamezni lokaciji, kar bo postalo aktualno ob večjem porastu števila električnih vozil v prihodnosti. 

 

Vprašanja ob nakupu električnega vozila?

Ob nakupu električnega vozila se takoj postavi vprašanje, kako bomo polnili svoje električno vozilo.

Vsako električno vozilo lahko doma napajamo na običajni šuko vtičnici. Seveda napajanje električnega vozila na tak način traja od 10 do 14 ur v odvisnosti od kapacitete baterije (kWh) električnega vozila. V kolikor želimo polniti hitreje z večjo močjo (npr. 11 kW trifazno), moramo montirati domačo polnilno postajo. Tako polnjenje traja od 3 do 4 ure v odvisnosti velikosti baterije in polnilca v električnem vozilu. Za zanesljivo delovanje polnjenja predlagamo vgradnjo upravljanja s porabo energije (Energy consuption management), ki omogoča upravljanje porabe energije hiše in energije polnilne postaje (t. i. WallBox Smart). Za vse navedeno že obstajajo učinkovite tehnične rešitve na trgu.

 

Avtor

mag. Andrej Zorec

 


V Elektrotehniški reviji so redno objavljene vedno nove strokovne vsebine na tem področju.
Bodite na tekočem tudi vi in si hkrati zagotovite obilo ugodnosti tudi na strokovnih usposabljanji - celoletna naročnina na Elektrotehniško revijo znaša le 29,70 €, naročniki pa lahko izkoristite 20 % popust za vsa strokovna usposabljanja skozi celo leto in prihranite tudi do 50€ na posamezno usposabljanje! Več ...

Oglejte si vsebino Elektrotehniške revije 1/2019  tukaj

 

Povejte naprej: