Dinamični hibridni poslovni model SMART&CIM

Blokovne diagrame pametne tovarne s kosovno proizvodnjo z inženirjem poznanimi izrazi smo obravnavali v prejšnjih številkah revije. V tem prispevku bo z blokovnim diagramom prikazan tudi poslovni model in nakazana bo adaptacija četrte industrijske revolucije na stanje slovenske industrije. Njena izvedba je nujna za preživetje vseh nas v globalnem svetu.

 

Razviti modeli z blokovnimi diagrami vsebujejo poznane podsisteme z inženirjem znanimi izrazi, kar je prvi pogoj za uporabnost v praksi. Tudi poslovni model je smiselno oblikovati z blokovnim diagramom, saj gre za pomembne sestavine istega sistema. Pomembno je, da je sisteme v blokih mogoče kupiti na trgu pri različnih proizvajalcih. Graditi enoten sistem cele proizvodnje z enim proizvajalcem ni mogoče in ne smiselno. Tu ne gre za podsisteme, ki so šele v laboratorijih ali jih sploh še ni. Tako se z digitalizacijo lahko začne takoj. Z razvojem in gradnjo posameznih podsistemov smo se mnogi začeli ukvarjati že pred več kot dvajsetimi leti. Procesna proizvodnja je že zdavnaj skoraj vsa digitalizirana. Ostala je predvsem mehanska strojna kosovna proizvodnja, kjer so marsikje digitalizirali enostavne operacije, kot so na primer pakiranje ali ročne operacije, ostali so pa kompleksni stroji, orodja, linije, celice, ki jih lahko naštudirajo in razumejo samo še redki strojni inženirji. Za četrto revolucijo je ostalo predvsem tisto najkompleksnejše, najbolj interdisciplinarno strojništvo, kar so v tretji revoluciji prelagali za na konec.

Več si preberite v novi številki Elektrotehniške revije. Zagotovite si svoj izvod tukaj.

Preberite več o reviji >>


Avtor

mag. Gorazd Rakovec

 


V Elektrotehniški reviji so redno objavljene vedno nove strokovne vsebine na tem področju.
Bodite na tekočem tudi vi in si hkrati zagotovite obilo ugodnosti tudi na strokovnih usposabljanji - celoletna naročnina na Elektrotehniško revijo znaša le 29,70 €, naročniki pa lahko izkoristite 20 % popust za vsa strokovna usposabljanja skozi celo leto in prihranite tudi do 50€ na posamezno usposabljanje! Več ...

Oglejte si vsebino Elektrotehniške revije 3/2018  tukaj

 

Povejte naprej: