Trajnostna raba energije za ogrevanje in hlajenje s toplotno črpalko

Raba energije za ogrevanje in za hlajenje v EU in tudi v svetovnem merilu predstavlja blizu 50 odstotkov vse rabe energije. Ta sektor je zelo velik potencial za dvig energetske učinkovitosti in lahko prispeva znaten delež pri doseganju cilja 20-odstotnega znižanja rabe primarne energije do leta 2020. Analize doseganja kratkoročnih ciljev EU 3x20 kažejo, da smo na dobri poti pri doseganju 20-odstotnega povečanja obnovljivih virov in zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov za enak odstotek, vendar zaostajamo pri cilju energetske učinkovitosti. Iz tega razloga so bili izdelani različni akcijski načrti za dvig energetske učinkovitosti po državah članicah. V vseh akcijskih načrtih ter tudi v srednjeročnih in dolgoročnih razvojnih strategijah je zaznaven pomemben poudarek še na ogrevalnih in sanitarnih toplotnih črpalkah.

 

Večina toplotnih črpalk je gnana z električno energijo, ki ji v termodinamični terminologiji pravimo čista eksergija, torej energija najvišje kakovosti. Toplotna črpalka z minimalno količino eksergije vzame razpoložljivo obnovljivo energijo iz okolice in ustvari za ogrevanje primerno toploto. Zelo pomembno je, da je toplotna črpalka čim učinkovitejša oziroma da porabi čim manj električne energije na enoto proizvedene toplote.

 

Več si preberite v novi številki Elektrotehniške revije. Zagotovite si svoj izvod tukaj.

Preberite več o reviji >>


Avtor

dr. Primož Poredoš

 


V Elektrotehniški reviji so redno objavljene vedno nove strokovne vsebine na tem področju.
Bodite na tekočem tudi vi in si hkrati zagotovite obilo ugodnosti tudi na strokovnih usposabljanji - celoletna naročnina na Elektrotehniško revijo znaša le 29,70 €, naročniki pa lahko izkoristite 20 % popust za vsa strokovna usposabljanja skozi celo leto in prihranite tudi do 50€ na posamezno usposabljanje! Več ...

Oglejte si vsebino Elektrotehniške revije 3/2018  tukaj

 

Povejte naprej: