OPTIMIZATORJI MOČI – osnovni gradnik naprednih fotonapetostnih sistemov

Iz dneva v dan postaja izkoriščanje sončne energije za proizvodnjo električne energije na ravni posameznika – gospodinjstva ali gospodarske družbe vse bolj razširjeno in zaželeno. Razpršeni viri električne energije, ki za njeno proizvodnjo izkoriščajo obnovljive vire energije, so osnova t. i. energetske tranzicije, ki tradicionalni energetski sistem spreminja tako glede arhitekture samega sistema kot tudi glede energentov.

 

»Energy transition, renewables, smart grids, smart homes, demand side management, energy storage, self-consumption, energy communities, internet of things …« so besede, ki jih vedno pogosteje slišimo in na katere se moramo pripraviti in jih osvojiti. Tranzicija elektroenergetskega sistema zahteva aktivnega odjemalca, ki s svojim virom električne energije, hranilnikom in s prilagajanjem lastne potrebe po energiji aktivno sodeluje pri stabilnem delovanju celotnega energetskega sistema.

 

Energija sonca je za razliko od drugih obnovljivih virov (vode, vetra, geotermalne energije) dostopna vsakemu posamezniku, enim v večjem, drugim v manjšem obsegu. Tehnologija pretvorbe te čiste in neusahljive energije v električni tok je zelo preprosta, saj ne zahteva rotirajočih delov, velikih mehanskih sklopov in ima zato zelo dolgo življenjsko dobo – kakovostni fotonapetostni sistemi lahko delujejo najmanj 30 let. Ne glede na preprostost tehnologije pa je praktično vsak dan prisoten napredek pri večanju izkoristka pretvarjanja sončne v električno energijo, nadgradnji spremljanja delovanja/monitoringa fotonapetostnih sistemov in varnosti teh sistemov.

 

Ta razvoj je predvsem na ravni manjših, individualnih in komercialnih fotonapetostnih sistemov spodbudil potrebo po nadgradnji klasičnih fotonapetostnih sistemov, ki imajo lahko v posameznih primerih kar nekaj nezaželenih lastnosti.

Avtorica

Andreja Belavič Benedik

 

Več si preberite v novi številki Elektrotehniške revije. Zagotovite si svoj izvod tukaj.

 

Preberite več o reviji >>


V Elektrotehniški reviji so redno objavljene vedno nove strokovne vsebine na tem področju.
Bodite na tekočem tudi vi in si hkrati zagotovite obilo ugodnosti tudi na strokovnih usposabljanji - celoletna naročnina na Elektrotehniško revijo znaša le 29,70 €, naročniki pa lahko izkoristite 20 % popust za vsa strokovna usposabljanja skozi celo leto in prihranite tudi do 50€ na posamezno usposabljanje! Več ...

Oglejte si vsebino Elektrotehniške revije 3/2018  tukaj

 

Povejte naprej: