Ozemljitev kovinskega stebra s tipkalom

V uredništvu Elektrotehniške revije smo prejeli naslednje vprašanje: »Na zunanji površini se nahaja kovinski steber, na katerem je tipkalo za avtomatsko odpiranje garažnih vrat, domofon ali podobna z notranjostjo povezana naprava. Ali mora biti kovinski steber ozemljen, da bo zaščiten pri udaru strele?«

 

Odgovor so nam poslali iz podjetja Hermi, d.o.o., ki sledi v nadaljevanju.

 

Za odgovor na vprašanje, ki se v praksi večkrat pojavi, je treba najprej odgovoriti na vprašanje, kakšen je cilj zaščite pred udarom strele. Zaščitni cilj je določen v standardu SIST EN 62305, kjer piše, da tok strele ne sme povzročati nevarnosti za osebe, ki se nahajajo v stavbi.

 

Zato je potrebna analiza, ali je mogoč direktni udar strele v obravnavani prevodni del (kovinski steber). Za izračun razdalje do stavbe uporabimo metodo kotaleče krogle iz standarda SIST EN 62305-3 [1], po kateri dobimo vrednost, za katero ni mogoč direktni fizični udar strele.

 

Za preverjanje trenutno ali v prihodnosti nameščene tehnične naprave lahko uporabimo kroglo s polmerom R = 60 m, ki ustreza IV. zaščitnemu nivoju, ali pa uporabimo I. zaščitni nivo oziroma kroglo s polmerom R = 20 m, s čimer zagotovimo, da strela z najmanjšim tokom 3 kA ne more direktno udariti v napravo.

Avtor

Janez Podlipnik, Hermi, d.o.o.

 

Več si preberite v novi številki Elektrotehniške revije. Zagotovite si svoj izvod tukaj.

 

Preberite več o reviji >>


V Elektrotehniški reviji so redno objavljene vedno nove strokovne vsebine na tem področju.
Bodite na tekočem tudi vi in si hkrati zagotovite obilo ugodnosti tudi na strokovnih usposabljanji - celoletna naročnina na Elektrotehniško revijo znaša le 29,70 €, naročniki pa lahko izkoristite 20 % popust za vsa strokovna usposabljanja skozi celo leto in prihranite tudi do 50€ na posamezno usposabljanje! Več ...

Oglejte si vsebino Elektrotehniške revije 3/2018  tukaj

 

Povejte naprej: