Zakaj je potrebna kompenzacija jalove energije in kako deluje

Električne naprave induktivnega značaja prinašajo v električni sistem neželeno jalovo moč. Ta pojav je zaradi večje prisotnosti induktivnih bremen najpogostejši v industriji in nastane kot posledica faznega kota (φ) med napetostjo in tokom, ki je pri bremenih induktivnega značaja pozitiven, pri kapacitivnih pa negativen. Proizvodnja in prenos jalove energije tudi za elektrogospodarstvo nista gospodarna, zato ju skuša zmanjšati z dodatnim zaračunavanjem tistega dela jalove energije, ki ga podjetje prevzame pri faktorju delavnosti pod 0,95. Faktor delavnosti povečamo s pomočjo kompenzacije jalove energije, pri kateri jalovo moč induktivnega značaja kompenziramo z jalovo močjo kapacitivnega značaja. Tako se jalova energija pretaka le med induktivnim in kapacitivnim bremenom (kondenzatorjem), ki služi kot shranjevalnik jalove energije. Z uporabo kompenzacije jalove energije tako podjetja izboljšajo izkoristek razpoložljive moči, razbremenijo omrežje, podaljšajo življenjsko dobo strojev in naprav in hkrati še prihranijo pri mesečnem strošku za elektriko.

 

Električne naprave, kot so motorji, transformatorji, dušilke, indukcijske peči, varilni aparati idr., ki predstavljajo induktivno breme, nam prinašajo v električni sistem neželeno jalovo moč, ki nam dodatno obremenjuje napeljavo, stikala in viša račun za električno energijo, saj elektro distribucijska podjetja jalovo moč dodatno zaračunajo. To velja za vse industrijske porabnike. V Uradnem listu RS, št. 46/18, je bil objavljen Akt o metodologiji za določitev regulativnega okvira in metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje, ki v 123. členu piše: »Elektrooperater ugotavlja čezmerni prevzem jalove ali oddane energije na osnovi 15-minutnih meritev jalove in delovne energije na posameznih prevzemno-predajnih mestih uporabnika.

 

Avtor

Matjaž Bobnar

 

Več si preberite v novi številki Elektrotehniške revije.

Zagotovite si svoj izvod tukaj.

 

Preberite več o reviji >>


V Elektrotehniški reviji so redno objavljene vedno nove strokovne vsebine na tem področju.
Bodite na tekočem tudi vi in si hkrati zagotovite obilo ugodnosti tudi na strokovnih usposabljanji - celoletna naročnina na Elektrotehniško revijo znaša le 29,70 €, naročniki pa lahko izkoristite 20 % popust za vsa strokovna usposabljanja skozi celo leto in prihranite tudi do 50€ na posamezno usposabljanje! Več ...

Oglejte si vsebino Elektrotehniške revije 3/2018  tukaj

 

Povejte naprej: