Energijska učinkovitost električnih gospodinjskih aparatov – nove nalepke

V Evropski uniji so številni vsakdanji izdelki opremljeni z energijskimi nalepkami, torej so zasnovani tako, da izpolnjujejo minimalne standarde energijske učinkovitosti. Na seznamu so trenutno: klimatske naprave, pomivalni stroji, pečice, hladilniki in zamrzovalniki, luči in žarnice, lokalni grelniki prostorov, profesionalne hladilne omare, kuhinjske nape, kotli na trdna goriva, prostorski grelniki, televizorji, bobenski sušilniki perila, pnevmatike, sesalniki, pralni stroji, prezračevalne enote in grelniki vode.

Kot rezultat nalepk in standardov bo do leta 2020 privarčevana energija primerljiva približno ekvivalentu letne porabe primarne energije v Italiji. Za potrošnike to pomeni prihranek 465 evrov na leto za gospodinjske račune. Poleg tega bodo ukrepi za energijsko učinkovitost ustvarili dodatnih 55 milijard evrov prihodkov za evropska podjetja.

 

Nova Uredba (EU) 2017/1369 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 4. julija 2017 o vzpostavitvi okvira za označevanje z energijskimi nalepkami in razveljavitvi Direktive 2010/30/EU [1] prinaša poenostavitev in posodobitev zahtev za označevanje energijske učinkovitosti izdelkov, prodanih v EU. V prihodnosti bodo vsi izdelki označeni z novo, posodobljeno in jasnejšo lestvico od A (najbolj učinkovit) do G (najmanj učinkovit). Ta sistem bo postopoma nadomestil sedanji sistem označb A+++ do G, ki zaradi razvoja vedno bolj energijsko učinkovitih izdelkov v zadnjih letih potrošnikom ne omogoča več jasnega razlikovanja med najbolj energijsko učinkovitimi izdelki. Nova lestvica bo potrošnikom olajšala odločitev o nakupu. Poleg tega bo zbirka podatkov registriranih izdelkov omogočila javnosti, da se seznani z nalepkami izdelkov in informacijskimi listi, kar olajša primerjavo energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov. Pričakovati je, da bo zbirka podatkov dostopna v letu 2019. Uredba zahteva tudi, da proizvajalci obveščajo potrošnike, kadar posodobitve programske opreme ali strojno-programske opreme lahko zmanjšajo energijsko učinkovitost izdelka. Uredba prepoveduje uporabo sredstev, ki spreminjajo učinkovitost izdelka v preskusnih pogojih.

Več si preberite v novi številki Elektrotehniške revije. Zagotovite si svoj izvod tukaj. 

Preberite več o reviji >>


V Elektrotehniški reviji so redno objavljene vedno nove strokovne vsebine na tem področju.
Bodite na tekočem tudi vi in si hkrati zagotovite obilo ugodnosti tudi na strokovnih usposabljanji - celoletna naročnina na Elektrotehniško revijo znaša le 29,70 €, naročniki pa lahko izkoristite 20 % popust za vsa strokovna usposabljanja skozi celo leto in prihranite tudi do 50€ na posamezno usposabljanje! Več ...

Oglejte si vsebino Elektrotehniške revije 2/2018  tukaj

 

Aktualno

Celostno o novi GRADBENI ZAKONODAJI s podzakonskimi akti

SAMOOSKRBA Z ELEKTRIČNO ENERGIJO – nova zakonodaja in novi tehnični pogoji za priključitev naprav za poslovne objekte, eno ali večstanovanjske zgradbe in skupinsko samooskrbo

Lean & Agile - zlati ključ do uspešnosti in odličnosti poslovanja

Povejte naprej: