Kaj prinaša nov energetski zakonodajni paket na področju obnovljivih virov?

Evropska komisija je za pospešitev prehoda na čisto energijo ter tudi za ustvarjanje rasti in delovnih mest 30. novembra 2016 objavila sveženj zakonodajnih dokumentov, poimenovan »Čista energija za vse Evropejce«, poznan pa je tudi kot »zimski paket« (angl. »winter package«) ali CEP (angl. »clean energy package«). Temeljni namen je jasen že iz samega njegovega imena, nabor dokumentov pa je zelo obsežen in celovit ter uvaja marsikatero novost.

 

Cilji paketa CEP 

Predloženi sveženj naj bi izpolnil tri glavne cilje (poleg ciljev izpostavljamo še nekatere poudarke Evropske komisije):

  • Umestitev energijske učinkovitosti na prvo mesto: Energijsko učinkovitost lahko štejemo med najdostopnejše vire energije – s postavitvijo energijske učinkovitosti na prvo mesto je upoštevano dejstvo, da je najcenejši in najčistejši vir energije tista energija, ki je ni treba proizvesti ali uporabiti. Logično je torej, da ima prednost tudi pred obnovljivimi viri energije. 
  • Prevzem vodilne vloge v energiji iz obnovljivih virov v svetovnem merilu: Direktiva o energiji iz obnovljivih virov bo skupaj s predlogi za novo zasnovo trga z električno energijo določila nov regulatorni okvir, ki bo omogočil enake konkurenčne pogoje za vse tehnologije. Velik delež proizvodnje bo na distribucijski ravni povezan decentralizirano. Pravila trga morajo biti prilagojena tako, da bodo olajšala ta razvoj, upravljala z nihanji in zagotovila zanesljivo dobavo električne energije. Veleprodajni trgi se morajo dodatno razviti, in kar je posebej pomembno, vzpostaviti je treba ustrezna pravila za kratkotrajno trgovanje, da predpisi ne bi več ovirali nihanj v proizvodnji energije. Dobro integrirani kratkoročni trgi z električno energijo bodo z dopuščanjem kratkoročnega trgovanja tudi nagrajevali prilagodljivost proizvodnje in povpraševanja ali shranjevanja energije na trgu. Prav tako bodo pravila trga prilagojena tako, da bodo proizvajalci energije iz obnovljivih virov lahko enakovredno sodelovali in ustvarjali promet v vseh segmentih trga, kar vključuje trge s sistemskimi storitvami.
  • Zagotavljanje poštene obravnave odjemalcev: Evropska komisija predlaga preoblikovanje trga z energijo, ki bo okrepilo moč odjemalcev in jim omogočilo večji nadzor pri izbiri na področju energije. Za podjetja bo to pomenilo večjo konkurenčnost, za državljane pa boljše informacije in možnost, da so aktivnejši na trgu z energijo in da lahko bolje nadzorujejo svoje stroške energije.

 

Več si preberite v novi številki Elektrotehniške revije. Zagotovite si svoj izvod tukaj. 

Preberite več o reviji >>


V Elektrotehniški reviji so redno objavljene vedno nove strokovne vsebine na tem področju.
Bodite na tekočem tudi vi in si hkrati zagotovite obilo ugodnosti tudi na strokovnih usposabljanji - celoletna naročnina na Elektrotehniško revijo znaša le 29,70 €, naročniki pa lahko izkoristite 20 % popust za vsa strokovna usposabljanja skozi celo leto in prihranite tudi do 50€ na posamezno usposabljanje! Več ...
Vsi novi naročniki, ki boste do 30. aprila 2018 naročili Elektrotehniško revijo v letu 2018, boste naročnino sklenili z 10 % popustom, poleg tega pa boste prejeli še darilni bon v vrednosti 100 €, ki ga lahko izkoristite za katerokoli izobraževanje iz našega Koledarja izobraževanj. Postanite naročnik tudi vi in tako boste deležni še dodatnih številnih ugodnosti pri nakupu strokovne literature (tudi do 50 %) in udeležbe na usposabljanjih (20 %). Naročilnica >>>

Oglejte si vsebino Elektrotehniške revije 1/2018  tukaj

 

Avtor:

Mag. Borut Rajer

 

Aktualno

Tehnične zahteve za samooskrbo z električno energijo in novi standardi za obratovanje malih elektrarn

NOVI slovenski standard SIST HD 60364-6

Novi GRADBENI ZAKON

Uporabite BIM (informacijsko modeliranje gradenj) za bolj učinkovito zasnovanje, projektiranje in izvajanje gradenj

PAMETNE POLNILNE POSTAJE ZA ELEKTRIČNA VOZILA - načrtovanje, vzdrževanje in preverjanje

Male VETRNE ELEKTRARNE - načrtovanje, namestitev, ekonomika obratovanja, vzdrževanje in sofinanciranje

Učinkovito energetsko upravljanje zgradb v skladu z zakonodajo

POUČEN UPRAVLJALEC MALE ELEKTRARNE – zakonsko obvezno usposabljanje lastnikov

 

Povejte naprej: