Intervju

Gertrud Rantzen, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice

Spoštovana gospa predsednica, povejte nam kaj o delovanju Slovensko-nemške gospodarske zbornice.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica je del mreže nemških zunanjegospodarskih zbornic in uradno predstavništvo nemškega gospodarstva, članska organizacija in ponudnik storitev za podjetja.

Slovensko-nemška gospodarska zbornica je del mreže 130 nemških zunanjegospodarskih zbornic v 90 državah po svetu. S skupaj 1900 zaposlenimi mreža zbornic skrbi za 40.000 članskih podjetij in nudi kompetentne storitve za mednarodne poslovne odnose.

Zbornica v sklopu letne teme organizira številne prireditve. Z izborom teme »Smart Business, Smart People« je zbornica kompetentni partner pri premagovanju ovir v času digitalnega preobrata. Tako letos prirejamo vrsto prvovrstnih prireditev, kot so Dan slovensko-nemškega gospodarstva, konferenca World-Class Manufacturing, program dodatnih izobraževanj Fit for Future, strokovne delegacije v Nemčijo in več strokovnih prireditev, v sklopu katerih se skupaj s strokovnjaki lotevamo aktualnih tem, kot so pravo 4.0, tehnologija veriženja blokov, pametne tovarne in izvajanje Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR).

S sedežem v Ljubljani in širokim naborom storitev naša zbornica že več kot 10 let spodbuja in utrjuje dvostranske gospodarske odnose med Nemčijo in Slovenijo. S skoraj 300 člani velja za največjo dvostransko mrežo v Sloveniji ter tvori platformo za izmenjavo informacij in izkušenj.

 

Ali nam lahko preprosto poveste kaj o pomenu digitalizacije?

Gospodarstvo se nahaja sredi preobrata. Vse se je začelo s tako imenovano prvo revolucijo in izumom parnega stroja, ko je para zamenjala človeško roko in moč vodnega kolesa, ter z industrializacijo 19. stoletja s širjenjem nove tovarne z množično proizvodnjo. Z elektroniko in informacijsko tehnologijo je prišla električna avtomatizacija, ki se je osredotočila na uporabo mikroelektronike in prehod na računalniško vodenje. Nadaljnji razvoj teh tehnologij, avtomatizacija, množični podatki in sledenje še naprej izboljšujejo procese v vrednostni verigi. Od proizvodnih procesov po načelu »ob pravem času« (just in time) do proizvodnih procesov po načelu »v pravem zaporedju« (just in sequence) veljajo logistične verige, množični podatki in sledenje za ključne dejavnike uspeha industrije 4.0. Pod pojmom industrija 4.0 tako lahko razumemo integracijo proizvodnje z najsodobnejšo informacijsko in komunikacijsko tehnologijo, v kateri so posamezni stroji in sistemi združeni v avtomatsko izmenjavo podatkov znotraj pametnih tovarn. Vsi procesi pa temeljijo na računalniških sistemih in internetu stvari.

 

Več si preberite v novi številki Elektrotehniške revije. Zagotovite si svoj izvod tukaj. 

Preberite več o reviji >>


V Elektrotehniški reviji so redno objavljene vedno nove strokovne vsebine na tem področju.
Bodite na tekočem tudi vi in si hkrati zagotovite obilo ugodnosti tudi na strokovnih usposabljanji - celoletna naročnina na Elektrotehniško revijo znaša le 29,70 €, naročniki pa lahko izkoristite 20 % popust za vsa strokovna usposabljanja skozi celo leto in prihranite tudi do 50€ na posamezno usposabljanje! Več ...
Vsi novi naročniki, ki boste do 30. aprila 2018 naročili Elektrotehniško revijo v letu 2018, boste naročnino sklenili z 10 % popustom, poleg tega pa boste prejeli še darilni bon v vrednosti 100 €, ki ga lahko izkoristite za katerokoli izobraževanje iz našega Koledarja izobraževanj. Postanite naročnik tudi vi in tako boste deležni še dodatnih številnih ugodnosti pri nakupu strokovne literature (tudi do 50 %) in udeležbe na usposabljanjih (20 %). Naročilnica >>>

Oglejte si vsebino Elektrotehniške revije 1/2018  tukaj

 

Aktualno

Vitki (lean) procesi in agilno delovanje so temelj učinkovite digitalizacije

Tehnične zahteve za samooskrbo z električno energijo in novi standardi za obratovanje malih elektrarn

NOVI slovenski standard SIST HD 60364-6

Novi GRADBENI ZAKON

Uporabite BIM (informacijsko modeliranje gradenj) za bolj učinkovito zasnovanje, projektiranje in izvajanje gradenj

PAMETNE POLNILNE POSTAJE ZA ELEKTRIČNA VOZILA - načrtovanje, vzdrževanje in preverjanje

Povejte naprej: