Pametna proizvodnja industrije 4.0 v kosovni proizvodnji

Med tretjo industrijsko revolucijo so inženirji v okviru znanih CIM-konceptov razvili vse sisteme pametne proizvodnje, od računalniško vodenih strojev v linijah, celicah, avtomatskih vozičkov, robotov, orodij, materialov, krmilnikov, merilnikov, senzorjev, regulatorjev do računalnikov z omrežji, sistemov PLM, CAx, ERP, MES, SCADA in seveda interneta s telefonskimi komunikacijami po vsem svetu. Nastale so znanosti na področju proizvodnje, začelo se je s strojništvom, iz njega se je odcepila elektrotehnika, najprej energetika, sledila je elektronika, iz nje so se odcepili računalništvo, informatika, zadnja mehatronika, sočasno so nastale znanosti v proizvodnji: organizacija, logistika, vzdrževanje, kakovost, menedžment in izobraževanje. Sisteme so različne skupine oziroma družbe razvijale ločeno, zato so večinoma neusklajeni in slabo povezani. Proizvodne znanosti so se razvijale ena iz druge in po odcepitvi ločeno. Četrta revolucija spaja vse skupaj v čim bolj optimalno celoto; sisteme v pametno proizvodnjo in znanosti v novo megaznanost, v Nemčiji imenovano industrija 4.0.

 

Globalna tekma v spajanju – integraciji sistemov tretje revolucije

 

V globalnem svetu se odvija tekma, kdo bo bolj homogeno in celovito spojil (po starem CIM-konceptu integriral) vse sestavine proizvodnje v celoto. Možnosti je neskončno, nobena ni najoptimalnejša. Tekma je hitra, sistem lahko zastari, še preden je uveden v proizvodnjo. Svetovnega razvoja ni mogoče nadzirati, saj je proizvodnja prostor, kjer se vse nove tehnologije lepo skrijejo, dokler nosijo konkurenčno prednost. Zato na področju industrije 4.0 ni uporabne kakovostne literature in je najbrž tudi precej časa še ne bo. V Nemčiji so jedro razvoja svetovalne in inženiring družbe, v katerih izkušeni proizvodni svetovalci in inženirji razvijajo svoje sisteme, poslovne modele in optimizacijske metode, podpirajo jih inštituti in univerze. Novega znanja se ni mogoče naučiti iz literature, potrebna so desetletja izkušenj v proizvodnji ob nenehnem učenju.

Več si preberite v novi številki Elektrotehniške revije. Zagotovite si svoj izvod tukaj. 

Preberite več o reviji >>


V Elektrotehniški reviji so redno objavljene vedno nove strokovne vsebine na tem področju.

Bodite na tekočem tudi vi in si hkrati zagotovite obilo ugodnosti tudi na strokovnih usposabljanji - celoletna naročnina na Elektrotehniško revijo znaša le 29,70 €, naročniki pa lahko izkoristite 20 % popust za vsa strokovna usposabljanja skozi celo leto in prihranite tudi do 50€ na posamezno usposabljanje! Več ...

Vsi novi naročniki, ki se boste do 12. marca 2018 odločili za naročilo revije v letu 2018, boste naročnino sklenili z 10 % popustom, poleg darila pa boste brezplačno prejeli še zadnjo številko. Postanite naročnik tudi vi in tako boste deležni še vseh dodatnih ugodnosti!

Oglejte si vsebino Elektrotehniške revije 3/2017  tukaj

 

Aktualno

Tehnične zahteve za samooskrbo z električno energijo in novi standardi za obratovanje

NOVI slovenski standard SIST HD 60364-6:2016

Novi GRADBENI ZAKON

Vitki procesi in agilno delovanje so temelj učinkovite digitalizacije

Specifikacija zahtev za programsko opremo - od ideje do opisa

Avtor

Gorazd Rakovec

Povejte naprej: