Univerzalno serijsko podatkovno vodilo USB, vsestransko, hitro in zanesljivo

V sestavku so poleg splošnih pojmov in osnov prenosa podatkov opisane osnovne značilnosti in uporaba vmesnikov USB. Sledi kratek opis nadaljevanja razvoja vmesnikov USB od prvih izvedenk do najnovejših USB 3.0 in USB 3.1. V zadnjem delu je okvirno opisano nadaljevanje razvoja vmesnikov v USB vrste C ter omenjena programska oprema, ki izbira ustrezno povezavo med priključenimi napravami, s čimer se omogočata bistvena razširitev uporabe in nadaljnja standardizacija na področju elektronskega krmiljenja in prenosa podatkov.

Vmesnik USB je osvojil svet

Že nekaj let se za komunikacijsko in napajalno povezavo oziroma podatkovno vodilo med različnimi elektronskimi digitalnimi napravami na splošno uporablja USB-kabel s priključkoma. Poleg tega preko njega redno priključujemo naše mobilne telefone na polnilnike in na osebne računalnike.

Da dva ali več neodvisnih računalniško vodenih naprav (na primer računalnik, računalniški zaslon, tiskalnik, skener itd.) lahko izmenjujejo informacije med seboj, potrebujejo ustrezno fizično povezavo oziroma napravo za prenos podatkov preko prenosnega kanala, v tem primeru podatkovnega vodila, ki mora biti usposobljeno in prilagojeno za opravljanje te naloge. Ker je treba kabel oziroma vmesnik v vsako napravo tudi vključiti, morajo biti tudi priključna mesta na kablih in napravah med seboj ustrezno oblikovana in prilagojena. Vse elemente teh povezav in opreme skupaj (moški in ženski deli priključnih mest kablov itd.) za povezavo med posmeznimi sistemi poimenujemo s skupnim imenom vmesniki.

Več si preberite v novi številki Elektrotehniške revije. Zagotovite si svoj izvod tukaj. 

Preberite več o reviji >>


V Elektrotehniški reviji so redno objavljene vedno nove strokovne vsebine na tem področju.

Bodite na tekočem tudi vi in si hkrati zagotovite obilo ugodnosti tudi na strokovnih usposabljanji - celoletna naročnina na Elektrotehniško revijo znaša le 29,70 €, naročniki pa lahko izkoristite 20 % popust za vsa strokovna usposabljanja skozi celo leto in prihranite tudi do 50€ na posamezno usposabljanje! Več ...

Vsi novi naročniki, ki se boste do 12. marca 2018 odločili za naročilo revije v letu 2018, boste naročnino sklenili z 10 % popustom, poleg darila pa boste brezplačno prejeli še zadnjo številko. Postanite naročnik tudi vi in tako boste deležni še vseh dodatnih ugodnosti!

Oglejte si vsebino Elektrotehniške revije 3/2017  tukaj

 

Aktualno

Tehnične zahteve za samooskrbo z električno energijo in novi standardi za obratovanje

NOVI slovenski standard SIST HD 60364-6:2016

Novi GRADBENI ZAKON

Avtor

Marko Frece

Povejte naprej: