Ekonomika, pričakovani donosi in učinkovitost sončnih elektrarn

Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije in Pravilnik o tehničnih zahtevah naprav za samooskrbo z električno energijo iz OVE sta sedaj v veljavi že 15 mesecev. V zadnjih mesecih leta 2017 se je zgodil pravi bum na področju projektiranja, izvajanja in priključevanja malih elektrarn v omrežje. A zgodba se tu šele začne.

Novice o rasti cen električne energije na nemški borzi in dodatnih stroških in dajatvah na položnicah za električno energijo pa kar dežujejo. Na splošno cena električne energije v Sloveniji v zadnjih mesecih konstantno raste, pojavljajo se tudi pobude s strani distribucijskih podjetij, da bi bilo potrebno dvigniti ceno omrežnine, ki že sedaj ni zanemarljiva… Več kot dovolj razlogov za izgradnjo lastne elektrarne in občutno znižanje stroškov za električno energijo.

Bistvo samooskrbe z neto merjenjem kot je določeno v uredbi, je neto merjenje električne energije na letnem nivoju. Postavljena je letna kvota moči naprav, ki se bodo lahko priključile na ta način, in sicer 10 MVA. Poleg tega je omejena velikost/nazivna moč same naprave na 11 kVA. V prihodnje bo sam mehanizem potrebno dopolniti tudi z možnostjo priključevanja hranilnikov električne energije.

Še več informacij glede ekonomike, učinkovitosti, pričakovanih donosov, načrtovanju in preverjanju varnosti delovanja boste spoznali na  strokovnem seminarju SAMOOSKRBA Z ELEKTRIČNO ENERGIJO – nova zakonodaja in novi tehnični pogoji za priključitev naprav za poslovne objekte, eno ali večstanovanjske zgradbe in skupinsko samooskrbo. Opis in program seminarjaboste našli tukaj.

V Elektrotehniški reviji so redno objavljene vedno nove strokovne vsebine na tem področju.

Bodite na tekočem tudi vi in si hkrati zagotovite obilo ugodnosti tudi na strokovnih usposabljanjih.

 

Oglejte si vsebino Elektrotehniške revije 2/2017  tukaj


Ne spreglejte pa tudi uporabnega priročnika FOTONAPETOSTNI SISTEMI - obratovanje in vzdrževanje, druge, obširnejše izdaje. Ta vsebuje povsem nova ali dopolnjena poglavja, dobršen del druge izdaje pa je namenjen novimi izdelkom in težavam, ki se pojavljajo v praksi pri obratovanju in vzdrževanju sončnih elektrarn. Več o priročniku si preberite tukaj.


 

 


Avtorja

Andrej Zorec, Andrej Kos

Povejte naprej: