Učinkovit način prenosa ideje o delovanju aplikacije oz. programske opreme od naročnika k načrtovalcem in razvijalcem

Ne spreglejte ponovne izvedbe odlične praktične delavnice Specifikacija zahtev za programsko opremo - od ideje do opisa. Več informacij in termin delavnice najdete tukaj.

 

Pri tradicionalnem (ang: waterfall) modelu razvoja programske opreme je prva faza, sistemska analiza s specifikacijo zahtev, tudi najpomembnejša faza razvoja. V tej fazi se srečamo s problemi, ki lahko povzročajo zamude na projektu in tudi povzročajo težave v samem projektnem pristopu.

Specifikacija zahtev za programsko opremo v osnovi predstavlja naročnikovo razumevanje (v pisni obliki) želenega delovanja programske opreme in dobro je, da je ta usklajena z razumevanjem načrtovalca in razvijalca. Tak način naročniku prinaša veliko koristi - vse od razumljive povratne informacije, opisanih detajlov, ki vplivajo na načrtovanje, oblikovanje in razvoj sistema do definiranih pogodbenih obveznosti med ponudnikom in načrtovalcem.

Poleg problematike vodenja IT projekta, se na področju zahtev za programsko opremo lahko v praksi srečamo z različnimi problemi, ki se največkrat pojavijo, ko naročnik ne ve, kaj v resnici želi oz. razpolaga z nejasnim pogledom na svoje potrebe, želje ali pa med razvojem programske opreme spreminja zahteve.

Da se uspešno izognemo vsem morebitnim težavam je izredno pomembno, da naročnik načrtovalcu odda razumljiv opis zahtev za programsko opremo s poudarkom na nedvoumnost, kjer je vsak pojem enolično razložen in se ga da razumeti na en sam način.

Dobra programska oprema je tista, ki je 100 % skladna z zahtevami, prepoznanimi pred začetkom njene izgradnje. Če zahteve vsebujejo napake, so nejasne in slabo definirane, potem le redko kdo lahko zahteve popravi v nadaljnjem procesu razvoja programske opreme.

 

Kako učinkovito napišemo zahteve za programsko opremo?

Zahteva predstavlja nek pogoj, zmožnost, ki ga vaša aplikacija mora izpolnjevati, da bo dosegla svoj namen. Te velikokrat ni enostavno prepoznati in jih razumeti, še težje pa jih je zapisati oz. dokumentirati na nek enostaven in razumljiv način. Strukturo in obliko dokumenta narekujejo različni standardi in priporočila, vendar pa je najbolj pomembno, da sledimo lastnostim (atributom) dobrega opisa zahtev za programsko opremo. Ti so nedvoumnost, preverljivost, skladnost, popolnost in prilagodljivost.

Premišljeno načrtovanje programske opreme na podlagi kakovostne specifikacije zahtev za programsko opremo vam lahko podvoji možnosti za uspeh projekta izgradnje programske opreme in vam prihrani tisoče evrov. Več >>

Povejte naprej: