Ali je »Plug & Play PV« strel v koleno?

Uvod

Napredek polprevodniških tehnologij je pripeljal do tega, da so cene polprevodniških komponent vsak dan vse nižje, obenem pa so te vsak dan vse zmogljivejše. Enako velja tudi za fotonapetostne panele, ki so neprimerno učinkovitejši in neprimerno cenejši od fizično enako velikih pred nekaj leti.

To je pripeljalo do tega, da so se na trgu pojavile prave mikro fotonapetostne elektrarne, ki jih tvori komplet, ki ga enostavno izpostavimo soncu in že lahko pridobivamo nekaj električne energije. Komplet tvorijo fotonapetostni panel, na hrbtni strani katerega je pritrjen mikro razsmernik, vse skupaj pa se končuje s kablom, ki ima na koncu šuko vtič. Takšnemu kompletu pravijo »Plug & Play PV«.

Ko odštejemo nekaj sto evrov in takšen komplet kupimo, je vse, kar moramo narediti, da ga obesimo na ograjo balkona in kabel vključimo v omrežno stensko šuko vtičnico. Če je fotonapetostni panel obsijan s sončno svetlobo in kabel priključen v vtičnico, bo v vtičnico tekla električna energija. V najboljšem primeru bo moč nekaj sto vatov. Ob svetlem dnevu lahko računamo na nekaj deset vatov.

 

Za dostop do celotnega strokovnega članka naročite Elektrotehniško revijo tukaj. 

Preberite več o reviji >>


V Elektrotehniški reviji so redno objavljene vedno nove strokovne vsebine na tem področju.

Bodite na tekočem tudi vi in si hkrati zagotovite obilo ugodnosti tudi na strokovnih usposabljanjih.

 

Oglejte si vsebino Elektrotehniške revije 1/2017  tukaj

 

Ne spreglejte pa tudi uporabnega priročnika FOTONAPETOSTNI SISTEMI - obratovanje in vzdrževanje, druge, obširnejše izdaje. Ta vsebuje povsem nova ali dopolnjena poglavja, dobršen del druge izdaje pa je namenjen novimi izdelkom in težavam, ki se pojavljajo v praksi pri obratovanju in vzdrževanju sončnih elektrarn. Več o priročniku si preberite tukaj.

 

Avtor

Zlatko Matič

Povejte naprej: