Nekaj zanimivih primerov iz svetovne prakse pri poslovanju s tujimi poslovnimi partnerji

 

 

Na obisku v tuji državi ali ob sprejemanju tujih poslovnih partnerjev ne zadošča, če se seznanimo le z nekaterimi znamenitostmi in značilnosti posamezne tuje dežele. Zelo pomembno je znanje o tem, katerih napak ne smemo delati v komunikaciji in kako prilagoditi naše vedenje ob upoštevanju kulturnih razlik, običajev in določenih občutljivosti.

 

Naj omenimo le nekaj primerov, če se vam zgodi …

Arabski svet

V arabskih deželah, moramo paziti, da jim darila izročimo z desno roko, saj velja levica za nečisto roko.

Z alkoholnimi pijačami bomo naredili več škode kot koristi, dobro pa je vedeti, da je kajenje za moški del tega sveta še vedno obred, procedura, velikokrat samo njihova domena.  

Kot zanimivost naj omenim, da v islamskem svetu neradi sprejemajo darila z živalskimi motivi, takih daril s to tematiko pa niti ne obešajo na stene. Zlasti za Turčijo velja, da darila ne smejo biti v nobeni povezavi s sovo ali njeno obliko.

Izogibajte se poklanjanju robčkov, saj za arabski svet to pomeni povezavo s solzami in poslavljanjem.

Kaj storiti, če nam roka kot ženski enostavno uide in se rokujemo z muslimanom?

 

Daljni vzhod

Zelo občutljivi so japonski poslovneži. Upoštevati moramo položaj in status tistega, ki ga obdarujemo. Navdušeni so nad darili vrhunske kakovosti, zelo pa cenijo izvirna in funkcionalna darila.

Pri izročanju daril moramo biti zelo diskretni, večji učinek dosežemo, če ….

Ob božiču nikoli ne pošiljajte rdečih čestitk, saj na Japonskem pošiljajo rdeča obvestila o pogrebih.

Azijci veliko jedo z rokami in to z desno roko, leva velja za nečisto.

Velika čast za povabljenega gosta je, če mu gostitelj sam oblikuje kroglico riža in mu jo poda v roke ali celo prinese k ustom.

 

Anglija in Amerika

Kako pijemo čaj v Veliki Britaniji. Ali nalijemo v skodelico prvo čaj ali mleko? Kdo je neotesanec?

Še vedno velja, staro angleško pravilo, da ste po drugi uri zjutraj lahko popolnoma pijani in vam ne bodo zamerili. In seveda ne pozabite na angleški specifičen humor. Kako pa je v današnji Rusiji?!

Pol-objemi so najbolj pogosti med moškimi v Ameriki, poljubi ali celo objemi pa so med Američani zelo redki.

Kubanci se ob srečanjih ne rokujejo pogosto, se pa veliko poljubljajo na lica, to pomeni …

 

Evropske države

Kaj je bolj zabavno: poslovno kosilo, ki traja v evropskem kulturnem prostoru uro in pol, ali v Srbiji, kjer se po dveh urah šele ogrejemo.

Kako pojesti pravilno testenine v Italiji? Samo z vilicami ali z vilicami in žlico?

Ne pozabite, da v Nemčiji v visokem poslovnem svetu lahko užalite poslovneža, če ga naslavljate samo z Mein Herr, ne da bi povedali še njegovo ime in naziv.

Ko pa v Švici prihajate v goste, ne pozabite …

 

In še … npr.:

Držanje za roko istospolnih oseb (posebno moških) imajo mnogi za znak homoseksualnega partnerstva. V deželah Mediterana in Srednjega vzhoda pa je to običajen znak prijateljstva.

 

Poučnih primerov iz svetovne prakse in pravil je še ogromno … Kako pa obrnemo vsa pravila tako, da bodo koristila nam in našemu poslovnemu uspehu?!

Vse »zlate« nasvete boste prejeli na interaktivnem predavanju: Ključi uspeha pri poslovanju s tujino.

Imejte svet na dlani!

Avtorica

Bojana Košnik
je mednarodno priznana strokovnjakinja, odlična poznavalka bontona – sodobnih pravil obnašanja v današnjem poslovnem svetu, kulture vedenja in diplomatskega protokola. Prav tako pa je tudi uveljavljena predavateljica v mednarodnem okolju.
Poklicno je delovala kot vodja službe protokola na mestni občini, ministrstvih, vladi, … izkušnje si je nabirala tudi pri gospodarski diplomaciji (protokolarne in gospodarske delegacije) in v stiku z mednarodnimi korporacijami, … sedaj pa že vrsto let svetuje podjetjem in organizacijam, kako s pravim vedenjem biti še uspešnejši tudi v tujini in kako lahko vedno vsa pravila obrnemo v lastno korist. Dalj časa se je tudi izpopolnjevala v Švici, na njihovem Ministrstvu za zunanje zadeve, kjer se je spoznala s tedanjim diplomatskim zborom in tako dobila možnost vpogleda v kulture drugih držav. V kneževini Liechtenstein, je bila v Knežjem protokolu, kjer se je seznanila z najvišjim nivojem protokolarnih pravil. Na Madžarskem na Ministrstvu za obrambo, se je seznanila s posebnostmi kulture vedenja vzhodnega dela Evrope in pa v Španiji, ki še danes predstavlja eno od večjih trdnjav poznavanja mednarodnega bontona in protokola. Pred kratkim je izkoristila za izobraževanje tudi gostoljubje družine Sarkozy, v Franciji, kjer se je dodobra seznanila kaj pomeni pravi pristop v smislu izobraževanja ljudi na vodstvenih funkcijah v gospodarstvu (od retorike, komunikologije, kulture vedenja in oblačenja,…).
Je avtorica knjige 24 ur poslovnega bontona, televizijskih in radijskih oddaj, številnih strokovnih člankov za revije in časopise.


Morda vas zanima tudi:

Celovit pristop k sklepanju poslov - psihološki in pravni

Metode uspešnih pogajanj

Učinkovite tehnike prepričevanja pri pogajanjih

Uspešna pogajanja za nemško tržišče v nemškem jeziku

Dress For Success - zlata pravila oblačenja!

Prepoznavanje govorice telesa − naša prednost in uspeh!

Povejte naprej: