Zakaj fotovoltaika, zakaj sončne elektrarne?

Sonce je izjemen vir energije in to energijo lahko uporabimo za ogrevanje, hlajenje ali za osvetljavo prostorov. Vendar pa je grajenje sončnih elektrarn v Sloveniji postalo priljubljeno predvsem zaradi možnosti investicije, ki prinaša dolgoročni zaslužek. V kolikor se ozremo malce naokoli, lahko vidimo, da se že skorajda vsako podjetje, ki da kaj nase, ponaša s postavljenimi solarnimi celicami na strehi svojih objektov. Povečanemu povpraševanju po investicijah v solarno energijo je sledil porast ponudbe tovrstnih storitev. V  Sloveniji poznamo lepo število podjetij, ki Vam pomagajo pri postavitvi lastne (seznam je dostopen na http://www.soncneelektrarne.com). Marsikatero izmed njih zelo uspešno nastopa tudi na tujih trgih.

V zadnjih letih imamo v Sloveniji priložnost opaziti vse več izzivov na energetskem področju. Tradicionalni viri pridobivanja energije iz fosilnih virov energije, kot sta olje in plin, prinašajo s seboj tudi številne izzive. Naj omenimo le naraščajoče cene, odvisnost od uvoza, majhno število držav z zalogami in naraščajočo skrb glede klimatskih sprememb. Zaradi omenjenih in še drugih izzivov so se vlade držav, podjetja in tudi posamezniki usmerili k alternativnim rešitvam pridobivanja energije. Obnovljivi viri energije, kot so sončna, geotermalna, hidro in vetrna energija imajo veliko prednosti pred fosilnimi viri - obnovljivost in dostopnost. V samo eni uri pade na zemljo več sončne energije, kot je ves svet porabi v enem letu.

Solarna energija se je pokazala kot ena najhitreje rastočih virov električne energije. Pridobivanje energije iz sonca ima kar nekaj prednosti pred ostalimi načini pridobivanja energije:

1. Manjša odvisnosti od fosilnih goriv: pridobivanje sončne energije ne vključuje fosilnih goriv in je tako manj odvisno od tega omejenega in vse dražjega vira.

2. Okolju prijazno: delovanje sončne elektrarne ima minimalen vpliv na okolje. Še posebej, če ga primerjamo z ostalimi viri.

3. Modularnost in prilagodljivost: fotovoltaična tehnologija nam omogoča, da si brez prevelikih dodatnih stroškov zgradimo sončno elektrarno, ki nam bo pisana na kožo.

4. Državne spodbude/subvencije: vse večje število držav v EU (tudi Slovenija) se je odločilo vzpodbujati tovrstne naložbe in tako s pomočjo različnih subvencij omogočiti hitro rast industrije fotovoltaike/sončnih elektrarn. Brez omenjenih subvencij bi fotovoltaika (ob upoštevanju rasti cen fosilnih goriv) verjetno potrebovala še vsaj nekaj let, preden bi prišla do stopnje kjer je sedaj. Ravno subvencioniranje odkupa električne energije proizvedene iz sončnih elektrarn je odločitev za nakup naredila ne le intuitivno (varovanje okolja) ampak tudi racionalno (zaslužek).

Avtor

Goran Krajačič

Povejte naprej: